Nieuws / Blog

 
 
Op deze blog willen we u op de hoogte houden van algemene info, nieuwe producten in ons gamma en de resultaten van onze testten met verschillende biomassa / materialen voor verschillende toepassingen
 
U kan berichtten (kijk ook in archief) lezen over;
- Wat zijn pellets
- Pelletkachel
- Pelletmand pelletkorf
- Onze LM-units
- Papierpellets
- Stropellets
- Stookwaarde pellets
- Pellets van Hop - Houblon granulés
- Miscanthus
- Vochtigheidsgraad
- Produktieproces
- Voordelen houtpellets
- Testten van verschillende biomassa
- ....

 
Voor meer info / vragen Contacteer ons


Vochtigheidsgraad - vrijdag 12 oktober 2012

 
Dé belangrijkste factor voor kwalitatieve pellets is de vochtigheidsgraad.  Zo zijn grondstoffen die te nat zijn moeilijk te vermalen omdat deze zich meer ophopen aan de filters waardoor de uitgang verstopt raakt en is er meer energie nodig om een nattere grondstof te vermalen.

De juiste vochtigheidsgraad die nodig is bij het pellettiseren hangt voornamelijk af van de gebruikte technologie maar ook van de gebruikte grondstof.  Ook naar de invloed van de vochtigheidsgraad op de pelletkwaliteit zijn vele onderzoeken en experimenten gevoerd.  Men kwam tot de conclusie dat de stabiliteit en sterkte van de pellets stijgt bij hogere vochtigheidsgraden totdat een maximum bereikt word, indien de vochtigheidsgraad verder stijgt zal de stabiliteit verder afnemen.  
 
Afbeelding invoegen

Het is dus voornaam om de juiste en optimale vochtigheidsgraad te vinden zodat maximale sterkte en stabiliteit van de pellet word bekomen.  De optimale vochtigheidsgraad ligt voor de meeste biomassa tussen de 8% en 15%.  Het toenemen van de stabiliteit bij toenemende vochtigheid is te wijten aan de bindingssterkte tussen de watermolecule zodat de binding tussen de individuele deeltjes versterkt word.  Ook wordt het lignine makkelijker vloeibaar bij hogere vochtigheid zodat dit natuurlijk bindmiddel ook bijdraagt aan de toenemende stabiliteit. Verder toenemen van het vochtgehalte resulteert in zwellen en desintegratie van de pellets, er is geen capillaire kracht aanwezig die de pelletstructuur vasthoud zodat er scheurtjes in de pellets kunnen ontstaan en bovendien ze niet meer maatvast zijn.

Afbeelding invoegen

Daarbij dient ook nog vermeld te worden dat het vocht in de grondstof dient als glijmiddel bij het pellet persen, indien te droge grondstoffen geperst worden word de wrijvingskracht in het perskanaal veel te groot wat persen onmogelijk maakt. 

De reden waarom men de pellets eerst conditioneert met water of stoom is dan ook te wijten aan het verlagen van de wrijving en het sneller zacht worden van de lignine bij hogere vochtigheid en warmere temperaturen. Hierdoor heeft ons systeem LM72 - LM772 een speciaal impuls vochtigheidsregelsysteem dat de vochtigheid regelt juist voor het persen.  Een andere vaststelling is ook dat pelletdichtheid daalt bij toenemende vochtigheid, doordat de grondstoffen zwellen bij extra vochtabsorptie.  Het lichtjes variëren van de vochtigheidsgraad rond het optimale punt heeft weinig effect op de effectieve vochtigheidsgraad van de pellets zo blijkt uit experimenten met stro.  
 
Afbeelding invoegen

Het meeste water verdampt immers in de matrijs en na wat verder drogen en afkoelen word meestal een constante vochtigheidsgraad bekomen.  Het gebruik van te vochtige pellets geeft vervormingsproblemen bij opslag en zorgt voor een inefficiënte verbranding in de boiler, doet de netto stookwaarde en de verbrandingstemperatuur dalen zoals eerder al aangehaald.  Het is dus ook belangrijk dat de vochtigheidsgraad van de opslagplaats niet te hoog is zodat de pellets droog bewaard worden.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam zeven + 12 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >