Faq

 

Wat is CO2 neutraal?

Stoken met pellets is stoken met respect voor het milieu. Pellets verbranden CO2-neutraal. Dit betekent dat er niet meer CO2- vrijkomt bij het verbrandden van pellets dan bij het verotten van het houtafval in de natuur. Door het aanwenden van pelletverwarmingen in onze woningen dragen we bij aan de CO2-reductie die dringend noodzakelijk is.

Hoe herken je goede Pellets?

Goede pellets herken je aan een gering stofgehalte, een glad, glanzend en scheurvrij oppervlak en een regelmatige lengte. De DIN+ voorwaarden voor pellets houden zich aan lengte van 10-30mm, een diameter van 6-8 mm, schudgewicht 650 Kg/m3, een vochtigheid van 6 a 12 %, een asrest van minder dan 1,5% en een dichtheid groter dan 1 Kg/Lit

Welke Pellets kan ik zelf maken?

De persen worden het meest gebruikt om pellets te produceren die je in een pelletbrander kan gebruiken uit de meest uiteenlopende materialen zoals hout, zaagsel, mais, gras, hooi, stro, mest, bladeren, stengels en zelfs papier. Veel gebruikte toepassingen zijn ook bijvoorbeeld het produceren van zelf samengestelde compostkorrels, visvoer, dierenvoer (met eigen samenstelling) of zelfs pellets voor in paardenstallen en kattenbakkorrels.

Hoe moeilijk is het om zelf Pellets te maken?

Tja, het is niet zozeer van moeilijk, het is een kwestie van experimenteren en de juiste samenstelling zoeken… juiste druk, mengeling, vochtgehalte, temperatuur… alle materialen reageren anders, het is een kwestie van de juiste samenstelling en methode te vinden.

Wat houdt de Pellets samen?

Bij natuurlijke materialen zoals zaagsel dat gecomprimeerd word in de pers komt een natuurlijke stof lignine vrij dat de Pellets bind. Als de materialen te droog zijn moet extra vocht toegevoegd worden, dit kan men gewoon een beetje nevelen over de grondstof en wat mengen voor het in de pers gaat. Er zijn ook verschillende natuurlijke bindmiddelen op de markt die kunnen toegevoegd worden als u het materiaal aan het pelletiseren bent.

Hoe groot zijn de Pellets?

De verschillende types van pelletpers worden standaard geleverd met een matrijs van 6mm wat de meest gangbare norm is. Matrijzen met grotere diameter zijn verkrijgbaar.

Wat heb ik nodig om een pelletpers te doen draaien?

Alleen de kleinste pers van 3 Pk is op 220 V aangesloten. De andere types hebben een 3-fase stroomaansluiting nodig (drijfkracht), dit is een meer efficiënte manier om zwaardere machines te laten draaien

Kan ik 100 % houtpellets maken met deze pers?

Ja, alleen het kleinste model op 220 V is er niet echt voor geschikt. 100% houtpellets is niet gemakkelijk, er zijn vele variabelen die je moet controleren. Houtafval gemengd met een andere groene biomassa (gras, mais, stengels, bladeren,..) is eenvoudiger en geeft betere resultaten.

Kan ik Pellets maken van oud papier en karton?

Jawel , het dient wel vermalen te zijn zoals de andere materialen en de nodige vochtigheid te bevatten, best kan het vermengd worden met een ander biomass. Opgelet, oude kranten zijn niet het ideaal voor de natuur met de inktrestten en voor karton dient wel alle plakband en nietjes verwijderd te zijn voor een goed resultaat.

Hebben alle Pellets hetzelfde rendement?

Neen! Zelf biopellets of pellets maken kan altijd, maar het is niet altijd dezelfde hoogwaardige kwaliteit van de DIN norm pellets natuurlijk, men dient te experimenteren om een zo optimaal resultaat met de gebruikte "afval” te bereikenen. Vochtgehalte (10 – 15 %) is zeer belangrijk alsook de juiste "binding”

Kan ik van gewoon tuinafval Pellets maken?

Ja, je kan gebruik maken van een hamermolen, deze verpulvert de biomass in kleine stukjes (6mm doorsnee) die dan kunnen gevoederd worden in de pelletpers. Met zulk een hamermolen kan u alle materiaal zoals bladeren, hooi, luzerne, denneappels, koren, twijgen, eikels en gehakseld hout uit een hakselaar verwerken tot de grondstof van uw pellets.

Is er veel as van Pellets?

Bij verbranding van houtpellets heb je slechts 1 % as. Dus 100 Kg pellets verbranden = ca 100 uren branden = 1 Kg as. Dit is dus zéér weinig! Men moet er wel rekening mee houden dat zelfgemaakte pellets uit afval een hogere asrest kunnen geven, aangeraden is verschillende samenstellingen uit te proberen.