Nieuws / Blog

 
 
Op deze blog willen we u op de hoogte houden van algemene info, nieuwe producten in ons gamma en de resultaten van onze testten met verschillende biomassa / materialen voor verschillende toepassingen
 
U kan berichtten (kijk ook in archief) lezen over;
- Wat zijn pellets
- Pelletkachel
- Pelletmand pelletkorf
- Onze LM-units
- Papierpellets
- Stropellets
- Stookwaarde pellets
- Pellets van Hop - Houblon granulés
- Miscanthus
- Vochtigheidsgraad
- Produktieproces
- Voordelen houtpellets
- Testten van verschillende biomassa
- ....

 
Voor meer info / vragen Contacteer ons


Stropellets - maandag 18 april 2016

 
Met stro bedoelen we alle droge plantenresten, vooral van grasachtigen.  Ook het gebruik van bermmaaisel behoort tot de mogelijkheden.

Voordelen van stro als energiebron
Stro is een nevenstroom van de teelt van graangewassen, het is goed gekend bij de landbouwers en het is in ruime mate aanwezig op de bedrijven.  Het voordeel van stro is dat het relatief droog wordt geoogst, waardoor er geen kosten zijn zoals bij hout.

               

Nadelen van stro ten opzichte van hout
Stro bevat meer as dan hout.  Ook bevat stro meer stoffen zoals zwavel, chloor en silicium die corrosief werken op de ketel.  Stro heeft een lager assmeltpunt, waardoor er vlugger assestenen ontstaan.  De biomassaverwarmingsketels zijn iets duurder in aanschaf dan de ketels die enkel hout verbranden.


             
        
Energie-inhoud van stro
Per kilogram droge stof is de energiewaarde voor stro en hout ongeveer gelijk en schommelt rond de 5 kWh.  In de praktijk moeten we echter rekenen met de verse massa die verkocht wordt.  Door het feit dat stro meestal droger is dan hout, bevat stro per kilogram meer energie dan hout.


                       

Opbrengst van stro per ha
Bij graangewassen is er een opbrengst van 4 tot 6 ton stro per ha.  Bij koolzaad is dat minder, van 2.5 tot 4 ton per ha.  Sommige planten worden enkel voor stro gekweekt, bijvoorbeeld Miscanthus x Gigantheus.  Hierbij kan de opbrengst gaan tot 20 ton per ha.  Ook maïsstengels van korrelmaïs kunnen dienen als bron van biomassa.


               


Beschikbaarheid van stro voor energie
De beschikbaarheid van stro voor energie kan van bedrijf tot bedrijf sterk verschillen.  Sommige bedrijven kunnen 15% hiervoor reserveren, andere tot 60%.  bepaalde akkerbouwbedrijven verkopen reeds geruime tijd het stro van hun akkers.  Met 1 ha stro kan een woning verwarmd worden, wat ongeveer overeenkomt met 2200 liter stookolie.

Stropellets als stalstrooisel
Het stro wordt gemalen en op hoge temperatuur geperst, ze zijn daardoor compleet vrij van schimmels en kiemen.  De pellets bevatten alleen stro en zijn bijgevolg 100% biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk.  Stropellets zijn pH neutraal, ze zijn geur- en smaakloos en worden zelden tot nooit door de dieren gegeten.  
Als stalstrooisel gaan ze tot 4 keer langer mee, ze hebben een ongekend vochtabsorptie vermogen tot 350%, 75% minder volume tov gehakseld stro, super milieuvriendelijk en composteerbaar binnen 8-10 weken. 


                     
Stropellets produceren
We kunnen u alle toestellen leveren om stropellets te produceren; grinder, hamermolen, pelletpersen, silo, blower en de LM-Units voor commerciële doeleinden.
We hebben reeds resultaten met verschillende soorten riet, stro, hooi, vlas, maïs, klaver, alfalfa, kruiden, brandnetels, miscanthus, luzerne, .....

                   

Reacties:

Beste Wat is de kostprijs voor de machines voor stropellets te maken voor stalstrooisel?

Peter- 03-12-2019

Graag wil ik weten wat een pelletspers kost Ik wil pellets persen van hooi mvg peter

P.Bouman- 10-05-2020

Hallo Mogen de stropellets gebruikt worden in een pelletkachel?

Dinne Nathalie- 26-09-2022

Welke machines zijn precies nodig om stropellets te produceren? Wat is de kostprijs van deze machines en hoeveel energie gebruiken die? Hoeveel energie vraagt het om een ton stropellets te produceren?

Erik- 05-11-2022

Beste, ik heb interesse in dezelfde vragen: Welke machines zijn precies nodig om stropellets te produceren? Wat is de kostprijs van deze machines en hoeveel energie gebruiken die? Hoeveel energie vraagt het om een ton stropellets te produceren? Vriendelijke groeten Tim

Tim De Bock- 29-11-2022


Reageren:

Anti-spam 4 + zeven = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >