Nieuws / Blog

 
 
Op deze blog willen we u op de hoogte houden van algemene info, nieuwe producten in ons gamma en de resultaten van onze testten met verschillende biomassa / materialen voor verschillende toepassingen
 
U kan berichtten (kijk ook in archief) lezen over;
- Wat zijn pellets
- Pelletkachel
- Pelletmand pelletkorf
- Onze LM-units
- Papierpellets
- Stropellets
- Stookwaarde pellets
- Pellets van Hop - Houblon granulés
- Miscanthus
- Vochtigheidsgraad
- Produktieproces
- Voordelen houtpellets
- Testten van verschillende biomassa
- ....

 
Voor meer info / vragen Contacteer ons


Hoppellets Houblon - vrijdag 13 januari 2017

 
 
Hop is een tweehuizige meerjarige klimplant.  De bloemen die bij ons verschijnen van juli tot september, groeien in pluimen in de bladoksels, bij de mannelijke bloeiwijzen staan de bloemen afzonderlijk aan het eind van de pluimsteeltjes, bij de vrouwelijke bloeiwijzen staan aan het eind van de pluimstelen aartjes met meerdere bloemen.  Hieruit ontwikkelen zich de karakteristieke "bellen", eivormige vruchtkegels die in augustus/september aan de vrouwelijke plant groeien.  De kleur van de rank, de vorm van het blad, de kleur van het blad en de hopbel en uiteindelijk het aroma van de rijpe hopbel zijn punten die het mogelijk maken de verschillende hopvariëteiten te herkennen.

                  

De lupinekorreltjes uit de vruchtkegels van de vrouwelijke plant (hopbel) worden vanwege de alfazuren en de etherische oliën (aroma's) gebruikt als grondstof voor bier.  Aanvankelijk werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig wordt het uitsluitend toegevoegd om de bittere smaak en het aroma.
Deze bittere smaak wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van alfa- en bétazuren in de hop.  Deze smaken op zichzelf zijn niet bitter maar tijdens het brouwproces worden ze geïsomeriseerd, waarbij deze zuren worden omgezet in iso-alfazuren en iso-betazuren, en die smaken wel bitter.

Gekweekte hoprassen verschillen van elkaar in onder andere de hoeveelheid en verhouding van de verschillende aroma's, hetgeen van belang is voor de smaak van het bier.  



               

De hopbellen van de vrouwelijke hopplant bevatten bij de oogst circa 80% water, wat als gevolg zou hebben dat de bellen verrotten indien ze in die toestand bewaard zouden worden.  Daarom moeten de hopbellen diredct bij de oogst gedroogd worden om het gehalte aan water terug te brengen tot maximaal 10%.  De EU schrijft dit ook wettelijk voor.  het drogen is een belangrijk deel van het oogsten en verwerken van de hopbellen.  Indien de hopbellen droogt bij meer dan 65% zal men aroma verliezen.  Onze LM-units kunnen deze hopbellen pelletiseren zonder probleem, een speciaal ontworpen matrijs zorgt voor een lage temperatuur om de kwaliteit te verzekeren!
 
                              


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + 0 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >